9.11.2017

Seksuaalinen häirintä tarjoilijan ammatissa

Olen työskennellyt tarjoilijan hommissa noin hieman yli vuoden. Ajauduin vahingossa alalle, mutta en valita. Paitsi tietyissä tilanteissa.

Voin kertoa, ettei mikään ole inhottavampaa työssäni kuin se, että asiakkaat alkavat lähentelemään. Poikkeuksetta asiakkaat ovat jo hyvin humalassa olevia, kun lähentely alkaa. Ja poikkeuksetta, lähentelyä harrastaa yli 40-vuotiaat, elitasomahan omaavat miehet. Niin sanoitusti "isoja tekjiöitä", tämmöistä ihmistyyppiä inhoan yli kaiken. Kamalaa yleistämistä ja nyt joku vetää herneen otsalohkoon asti, mutta näin se vain on. Olen myös tullut nuorempienkin henkilöiden häirinnän kohteeksi, kerran eräs nuorempi miesasiakas koki loistavaksi ideaksi takapuolelle läpsäimisen kesken työskentelyni. Sanoin kyllä takaisin, että nyt riittää. 

Pahinta on, ettet voi paeta tilanteesta. He ovat asiakkaitasi, olet töissä ja hoidat hommasi, siinä se. Yleensä, jos on asiakkaana sellainen porukka jossa selkeästi saan häirintää, pyydän että kollegani hoitaisi pöytää. Miespuolista yleensä, koska no, niin. Karkuun ei pääse, ennen kuin asiakkaat ovat lähteneet.

Osaksi tulee huutelua, kommentteja kehooni tai ulkonäkööni liittyen. Kyselyitä, milloin viimeksi on saanut kunnon kyytiä tai silmäniskuja. Kyseiset tilanteet koen hyvin ahdistavaksi, se ei ole oikein millään tasolla. Jos olisin yhtään herkempi ihminen, saattaisin ottaa itseeni kyseisen käyttäytymisen. Kuitenkin, olen oppinut sietämään, vaikka tapaukset minua suututtaa ja sanonkin yleensä takaisin. Pelottavinta tilanteessa kuitenkin on, jos siitä ei pääse pakenemaan, miten reagoida? Voiko sanoa suoraan että "nyt saatana turpa kii" vai pitääkö lähteä mukaan huumorilla? Tämäkin riippuu paikasta, missä on töissä. Joskus olen sanonut esimiehelle, joskus en ole voinut sanoa. Yleensä heitän asiakkaalle hieman pistävän huomautuksen, huumorin kera, takaisin, mutta takahuoneessa kiroan kyseisen asiakkaan Manalaan saakka.

En ymmärrä mikä saa ihmiset käyttäytymään näin. Ikään kuin se, että olen "palvelu"ammatissa, saisi aikaan sen, että minua kohtaan voi käyttäytyä ihan miten tahtoo? Ei todellakaan, kukaan ei ole kenenkään yläpuolella, oli sitten kuinka asiakas tai "iso tekijä" tahansa. Häiritsevä, etenkin seksuaalinen häirintä tarjoilijoita kohtaan on varmasti hyvin yleistä, ainakin omalla kohdallani on ollut. Onneksi olen kohtuu jämäkkää tekoa, en anna häirinnän vaikuttaa minuun. Lähinnä tämä teksti on purkautumista siitä, kuinka typerää kyseinen käytös on, ihan sama kuka sitä kohdistaa ketä kohtaan. Lopettakaa tai kasvakaa.

Rakastan miehiä, omaa poikaystävääni, omaa isääni jne. Mutta minä olen joutunut suurimmaksi osaksi miehien aiheuttaman häirinnän kohteeksi, puhun siis omista kokemuksistani. En siis lietso mitään miesvihaa, vaikka sana "mies" esiintyy tekstissäni.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti