25.10.2017

Turn on: Ruotsalaiset jännityskirjat

Ensimmäisiä ruotsalaisen kirjoittamia jännitys/kauhukirjoja oli John Ajvide Lindqvistin kirjoittama "Kultatukka, tähtönen". Ja kirja hurmasi minut kertaheitolla. Seuraavaksi luin hänen kirjoittaman "Ihmissatama". Sekin oli loistava, hyytävää jännitystä. Rakastuin.Minua on aina kiehtonut murhat ja kunnon trillerit. Tämä Kultatukka, tähtönen, antoi sille kunnon sysäyksen. Minua kiehtoo mysteerit, joille paljastuukin aivan "inhimillinen selitys". Kuitenkin vihaan kauhuelokuvia, mutta kirjan muodossa se ei ole todellakaan samanlainen asia, kuin elokuvana. Kun kaikkea ei tarjoilla suoraan, vaan joudut itse kuvittelemaan kaiken. Kirjat tuovat sellaisen omanlaisensa kutkutuksensa tunnelmaan. Mitä enemmän murhia ja salaperäisyyksiä, sen parempi. Mitä enemmän mysteereitä ja outoja murhia, sen parempi. Voi kuulostaa hieman sairaalta, mutta voin luvata, että kyseinen kiinnostus pysyy vain kirjojen tasolla.

Kesän aikana löysin äänikirjat tai pikemminkin äänikirjan. Lars Keplerin Tulitodistaja. Oli kuuma kesäpäivä kun makoilin rannalla ja kuuntelin kyseistä kirjaa. Sain ihan mielettömiä kylmiä väreitä, kirja oli tavattoman jännittävä! Sopivalla tavalla yliluonnollista, murhia ja mysteereitä. Kuuntelin kirjan vauhdilla loppuun ja lainasin kirjastosta uuden Lars Keplerin kirjan. 


Kaiken tämän lisäksi, olen aina ihallut ruotsalaisia rikossarjoja ja -elokuvia. Niinpä olen kovin innoissani, että näkisin Jo Nesbon kirjaan perustuvan Lumiukko-elokuvan. En ole kyseisen kirjailijan kirjoja, vielä, lukenut. Kuitenkin traileri oli kuolettavan jännittävän oloinen. 
Lisäksi katsoimme poikakaverini kanssa Lumiauramies-elokuvan, joka ei ollut erityisen jännittävä tai mysteerinen, mutta huvittava se oli omalla, hieman töksähtelevällä kerronnallaan. Pidin kovasti elokuvasta, vaikkakin se ei nyt ruotsalainen (ilmeisesti) ollut, vaan norjalainen.

Mitäpä näihin sykysyisiin iltoihin siis sopisi paremmin kuin tämmöiset jännityskirjat sekä -elokuvat? Viltin alle ja kynttilät päälle, johan on tunnelmaa! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti